Een hele stap, om van de dagopvang naar de basisschool te gaan. Een goede tussenstap is het peuterwerk. Steeds vaker gaat het over ‘de doorgaande lijn’: de ontwikkeling van baby tot starter op de bassischool. Daar past peuterwerk ’t Schoapie dus perfect in.
Je kind leert in thema’s te werken. Een aantal weken wordt er volgens een passend en waardevol thema gewerkt voor de kinderen. Zo doen de kinderen speelsgewijs kennis en vaardigheden die ze later nodig hebben. Ze leren eigen vaardigheden en interesses kennen, ook lopen ze tegen ontwikkel punten aan en mogen ze daarmee oefenen op een speelsgewijze. Het peuterwerk vergroot de ontwikkeling van het kind enorm.
Het peuterwerk speelt zich bij ’t Schoapie natuurlijk buiten af. Dat is direct het grote verschil met andere peuterspeelzalen. Door onze unieke omgeving komen kinderen in aanraking met dieren en grote natuurlijk speelruimtes. Zo geven we de motorische ontwikkeling nog een extra zetje.
We bieden elke dag van maandag tot en met vrijdag peuterwerk aan. Van 7:15 tot 12:30 op de peuterweide en voor kinderen die dagopvang afnemen van 7.15 tot 18.15 op de peutertuin. Elk kind eet hier ook lekker mee. Het uurtarief voor peuteropvang in 2024 is 10,38 euro. Op de Peuterweide nemen de kinderen alleen halve dagen peuterwerk af, wanneer het kind de hele dag opvang afneemt gaat het naar de peutertuin.
Ja! Tenminste, als je kind tussen de 2 en 3 jaar is en op ’t Schoapie opvang krijgt. Als jouw kind één dag opvang heeft, kun je een tweede ochtend peuterwerk afnemen. Om het extra makkelijk te maken: we kunnen het dagdeel peuterwerk verlengen met dagopvang.
Je kunt zelf de gewenste ochtenden voor peuterwerk aangeven. Zitten we vol, dan kijken wij samen naar een passende oplossing.
En natuurlijk kijken we elke keer per kind of peuterwerk al verstandig is. Dat overleggen we samen met jou en de leidsters. Ieder kind is anders en daar houden we altijd rekening mee.
Het kan zijn dat jouw kind meer stimulering bij ontwikkelen nodig heeft. Op advies van het consultatiebureau of met een VVE-indicatie kan een kind extra gebruik maken van peuterwerk of de specialistische kindzorg groep de Bloemenweide. Tot vier ochtenden per week. Twee dagdelen worden in deze gevallen vergoed door de gemeente Raalte. Bij een achterstand in de taalontwikkeling bijvoorbeeld.
Kom je niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag? Dan is er voor peuterwerk een subsidie. Deze is inkomensafhankelijk.
De gemeente Raalte vindt het voor ieder kind belangrijk om peuteropvang te krijgen. Daarom helpen ze mensen zonder werk door mee te betalen aan de plaatsing. Zo kan ieder kind meedoen.
Als je geen recht hebt op kinderopvangtoeslag, dan kun je de subsidie aanspreken. Wij vragen deze subsidie voor je aan. Dat scheelt jou werk en wij zijn bekend met dit traject.
Kijk op de site van de rijksoverheid of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag. De eigen bijdrage kun je berekenen bij de belastingdienst.
Vanaf kwart over zeven komen de kinderen binnen. Even afscheid nemen een kort praatje en door! Want we zijn hartstikke druk. Even wat fruit eten voor de extra energie … die gaan we nodig hebben. We gaan in een kring zitten en aandacht besteden aan een van de thema’s. We gaan voorwerpen bekijken, we krijgen allerlei leuke weetjes te horen en er wordt voorgelezen. Zo neemt de woordenschat enorm toe.
We gaan vrolijk verder met het thema. Maar dit keer met de handen. Knutselen dus! Dat mag iets heel origineels zijn, laat je creativiteit de vrije loop. Kinderen die liever even puzzelen of een spelletje doen, gaan rustig hun gang. We begeleiden kinderen met materialen zodat ze continu worden uitgedaagd.
Peuter zijn, is een nieuwe fase. Dat betekent dat je meer zelf doet. Jassen dicht, laarzen aan en naar buiten! We kijken natuurlijk wel mee hoor. Maar probeer het eerst maar zelf.
’s Middags eten we samen. Voordat om half één de peuters worden opgehaald de ochtend zit erop en de kinderen van de peuterweide gaan naar huis. Bij de Peutertuin gaat het avontuur de hele middag nog verder. Er wordt tussen de middag even geslapen of gerust, alle prikkels worden verwerkt om zo de middag weer met energie in te gaan. Er wordt wat gedronken en gekletst met de groep, veel gespeeld en gekeken naar waar de kinderen behoefte aan hebben, vaak is dat op ontdekking gaan op ons erf!