header over t schoapie

Pedagogisch Beleid

't Schoapie is aangesloten bij de Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK) en hanteert dan ook het pedagogische beleid van de VAK. Hierbij is de landelijk wetgeving op het gebied van pedagogisch handelen als leidraad genomen. Het plan wordt jaarlijks in het teamoverleg besproken en er zijn momenten waarop het bijgesteld kan worden.

In het ‘Pedagogisch beleid van de VAK met een groen randje’ worden de wettelijk verplichte pedagogische uitgangspunten gehanteerd zoals ze zijn vastgesteld door Prof. J.M.A. Mw. Riksen-Walraven. Zij formuleert in haar theorie vier pedagogische basisdoelen:

  1. Het bieden van emotionele veiligheid.
  2. De ontwikkeling van de persoonlijke competentie.
  3. De ontwikkeling van de sociale competentie.
  4. Het eigen maken van waarden en normen.

Binnen deze kaders formuleren wij een passende pedagogische visie waarin de kracht van de boerderijomgeving tot zijn recht komt.

Speel-, leer- en leefomgeving
De agrarische kinderopvang onderscheidt zich van andere opvang door de unieke mogelijkheid tot samenwerking met het agrarische bedrijf. Hierdoor biedt ‘t Schoapie een veelzijdige en natuurlijke speel-, leer- en leefomgeving. Bij onze opvang is er volop gelegenheid om gebruik te maken van de ruimte en vrijheid die het platteland biedt en aan te sluiten bij de (seizoens)activiteiten op de boerderij. Hierbij kunt u denken aan het aaien en verzorgen van de lammetjes en kalfjes die in het voorjaar worden geboren. Ook het scheren van de schapen in mei is een leerzame activiteit voor de kinderen. De buitenruimte van de kinderopvang is geheel op de aanwezigheid van de kinderen ingesteld. Door de aanwezigheid van een grasheuvel met glijbaan, zandbak, struikhuisjes, heggen en bomen kunnen de kinderen dagelijks buitenspelen in een uitdagende en veelzijdige omgeving.

Zon, wind en regen
De rust van het platteland zorgt voor een prikkelarme omgeving waardoor de behoeften van uw kind goed aan bod komen. Het vanzelfsprekende contact met de natuurlijke elementen als zon, wind en regen en het ervaren van de seizoenen biedt de kinderen een natuurlijk en afwisselend speel- en leefritme. Door aan te sluiten bij de diverse activiteiten en werkzaamheden die op het agrarisch bedrijf plaatsvinden, komen de kinderen spelenderwijs in aanraking met dieren, planten en het dagelijks leven op en rondom de boerderij. We gaan bijvoorbeeld elke dag naar de koeien om ze te voeren met hooi of koeienkoeken. Ook kunnen de kinderen helpen bij het verzorgen van de konijnen, varkens, cavia’s en geiten.

Wetenschappelijk onderzoek

  • Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken komt naar voren dat natuur en het 'zijn' in de natuur voor een gezonde ontwikkeling van kinderen van groot belang is. De agrarische kinderopvang biedt uw kind van nature deze belangrijke ontwikkelingsstimulansen.
  • De uitdagende buitenruimte stimuleert het kind als vanzelf tot spelen en bewegen. Dit komt de motorische ontwikkeling ten goede waardoor het kind lichamelijk steeds meer aankan en zich fysieke vaardigheden spelenderwijs eigen maakt.
  • Het buiten 'zijn' in een natuurlijke omgeving biedt kinderen de mogelijkheid te herstellen van stress en overprikkeling. Zij komen in de natuur tot rust waardoor zij zich beter kunnen ontspannen en weer zin hebben om te gaan spelen of aan een activiteit mee te doen.
  • Buiten zijn stimuleert tot samenspel waardoor kinderen spelenderwijs in de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden en persoonlijke weerbaarheid worden gestimuleerd.
  • Door buitenspel met andere kinderen af te kunnen wisselen met rustig rondkijken, krijgt het kind de mogelijkheid om tot persoonlijke groei en betekenis te komen. Een plekje waar het kind zich even kan terugtrekken kan van grote persoonlijke betekenis zijn.

Open

 

Contactgegevens

Bezoek ons

ouderportaal

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag

7.30 - 18.15
7.30 - 18.15
7.30 - 18.15
7.30 - 18.15
7.30 - 18.15

T: 0572 35 47 40
M: 06 11 48 23 91
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Facebook dd115

Raamsweg 47a
8106 RJ
Mariënheem

Aangesloten bij VAK logo f70ff

Algemene Voorwaarden  |  Privacy Verklaring

Openingstijden

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
7.30 - 18.00
7.30 - 18.00
7.30 - 18.00
7.30 - 18.00
7.30 - 18.00

Bezoek ons

Raamsweg 47a
8106 RJ
Marienheem

Openingstijden

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
7.30 - 18.00
7.30 - 18.00
7.30 - 18.00
7.30 - 18.00
7.30 - 18.00